Skip navigation


Van scholieren die samen een duurzaam gebouw ontwerpen tot een feedbackapp voor scholieren en leerkrachten: overal in Vlaanderen zijn mensen en organisaties bezig met vernieuwing in het onderwijs. 21 projecten krijgen financiële ondersteuning om deze experimenten tot een goed einde te brengen.

Veranderwijs.nu wil innovatie versnellen door onderwijsvernieuwers samen te brengen, te inspireren en te ondersteunen. Een oproep voor projecten over onderwijsvernieuwing werd massaal beantwoord met 208 dossiers. Een onafhankelijke jury selecteerde er 21.

De projecten stimuleren vernieuwing op verschillende vlakken. Sommige richten zich op specifieke doelgroepen. Zo willen de katholieke middelbare scholen in Leuven met voorleessoftware voor anderstalige nieuwkomers taalachterstand compenseren en de digitale kloof dichten. CLB Pieter Breughel gaat in Brusselse scholen, onder begeleiding van de afdeling kinderpsychiatrie van het UZ Brussel, aan de slag met een nieuwe methode om voor psychisch kwetsbare kinderen en jongeren een positief klimaat te creëren.

Verschillende projecten sleutelen aan de organisatie van de school en van het leren. COOVI in Anderlecht experimenteert met co-teaching en zelfsturende teams in B-stroom en BSO, richtingen waar de behoefte aan nieuwe leervormen groot is. De Vlaamse Scholierenkoepel wil permanente verbetering stimuleren met een ‘feedbackapp’ en zo inspelen op de wens van scholieren om mee de invulling van hun lessen te kunnen bepalen.

Enkele scholen halen zelf de schotten tussen de onderwijsrichtingen naar beneden. In het Provinciaal Instituut Lommel gaan leerlingen uit TSO en BSO samen een duurzaam gebouw realiseren in samenwerking met hogeschoolstudentren, experten uit de industrie en andere organisaties.

Ontdek alle geselecteerde projecten per regio.
Of lees hun verhaal op http://www.veranderwijs.be.

Veranderwijs.nu wordt gecoördineerd door de Koning Boudewijnstichting, die daarvoor steun krijgt van een brede stuurgroep met expertise in onderwijs en/of innovatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *